Градско веће града Ваљева је данас одржало своју другу седницу, након прве телефонске седнице у новом сазиву, који чине Лазар Гојковић и Ђорђе Милановић, председник и заменик председника Градског већа и чланови др Бранислав Јовановић, Иван Лазаревић, Бранислав Ковачевић, Душица Јовановић, Биљана Павловић, Ненад Патијаревић, Милош Крстић, Никола Стојановић и Велимир Аресеновић.

Чланови Градског већа су прихватили предлог Одлуке о завршном рачуну буџета града Ваљева за 2023, као и извештај о извршењу буџета за период јануар-јун 2024. године.

Укупно су остварени текући приходи и примања у износу од 4.711.149.913,94 динара, прихода рачуна извршења буџета и текући приходи и примања у износу од 140.138.830,35 динара из осталих извора буџетских корисника, што укупно чини износ од 4.851.288.744,29 динара.

Текући расходи, капитални издаци и издаци за отплату главнице и набавку финансијске имовине рачуна извршења буџета су 4.781.377.436,96 динара и извршени текући расходи, капитални издаци и издаци за отплату главнице и набавку финансијске имовине из осталих извора у износу од 120.439.501,93 динара, што укупно чини износ од 4.901.816.938,89 динара.

По спроведеним решењима планирани приходи, примања и пренета неутрошена средства по шестомесечном извештају износe 5.617.721.188,25 динара и 146.229.411,62 динара прихода из осталих извора, што укупно износи 5.763.950.599,87 динара укупних јавних средстава. На дан 30. јуна 2024. године, приходи, примања и пренета неутрошена средства буџета износе 2.713.787.475,19 динара и остварени су са 48,31% у односу на план, док су приходи, примања и пренета неутрошена средства из осталих извора реализовани у износу од 105.564.363,83 динара, односно 72,19% у односу на план. Расходи и издаци из средстава буџета су реализовани у износу од 2.517.545.751,39 динара и реализовани су са 44,81% у односу на план, док су расходи који се финансирају из осталих извора реализовани у износу од 60.646.676,46 динара, односно са 41,47% у односу на план.

Стање средстава на рачуну извршења буџета на дан 30. јуна текуће године износило је 197.519.741,95 динара.

Утврђен је предлог Одлуке о приступању изради плана детаљне регулације дела блока у Љубостињској улици у просторној целини „Север“, као и за део подручја некадашње фабрике „Србијанка“ у просторној целини „Колубара.

Град Ваљево је на прагу усвајања Плана квалитета ваздуха за период 2024. до 2027. године, након што су чланови Градског већа данас усвојили предлог овог плана. Овај план се доноси на основу оцене стања квалитета ваздуха и обухвата све главне загађујуће материје и главне изворе загађивања ваздуха.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је рекао да је јако важно што је овај план дошао до усвајања, иако је процес потрајао.

„Ми нисмо седели скрштених руку, док се план припремао и Град је радио на томе да проблем са аерозагађењем смањимо. У протеклом периоду смо урадили велике ствари, а велике ствари нас очекују и у наредном периоду. Најпре смо заменили енергент у Топлани, проширили топловодну мрежу и прикључили неке јавне објекте. Град смо који је добио убедљиво највише новца у Србији за субвенционисање замене котлова на еколошки прихватљив енергент и субвенције које се односе на енергетску ефикасност која се такође односи на замену котлова и коришћење топлотних пумпи и соларних панела, као и замену термичког омотача о столарије.  Одвојили смо највише новца у Србији и конкурисали на свим конкурсима које су расписивала надлежна министарства. Са Министарством за заштиту животне средине имамо заиста сјајну сарадњу и два пута је Град Ваљево добио највише новца за замену индивидуалних ложишта. Много пријављених грађана указује да је висока свест о потреби промене енергента.

Круна свега је довођење гаса до Ваљева, а он је стигао до Привредне зоне, а друга фаза је линија гасовода од Привредне зоне до „Горења“ и „Крушика“, као једног од највећих загађивача. Следи нам гасификација града, јер нам то много значи, с обзиром да Топлана није покрила цео град и важно нам је да дођемо до сваке куће, како би што више грађана прешло на даљински систем грејања, који је еколошки прихватљив и како би смањили аерозагађење у зимском периоду. Донели смо одлуке о бесплатним прикључцима и подстаницама на Топлану. То су мере које смо донели, како би што више подигли свест и омогућили да се што више грађана прикључи на даљински систем грејања“, образложио је важност усвајања Плана градоначелник Лазар Гојковић.

Утврђен је предлог Програма контроле квалитета ваздуха за град Ваљево у 2024. и 2025. години. Програмом се успоставља  локална мрежа мерних места за праћење квалитета ваздуха на територији града Ваљеву у току 2024. и 2025. године. Програмом се одређује број и распоред мерних места у локалној мрежи, као и обим, врста и учесталост мерења нивоа загађујућих материја у ваздуху. У Ваљеву има шест мерних места, што је много више од броја који је прописан прописима.

Измењен је програм коришћења средстава Буџетског фонда за заштиту животне средине у 2024. години, који износи 79.375.730 динара.

Утврђен је предлог закључка о усвајању годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији Ваљева за 2024. годину.

У оквиру програма отуђења и давања у закуп грађевинског земљишта одобрено је да се продају две локације у граду, које испуњавају услове за то.

А Центру за социјални рад „Колубара“ биће пренето на управљање и коришћење зграде социјалног становања у Новом насељу.

Правилник о организацији и систематизацији радних места у Градској управи и у Заједничком правобранилаштву града Ваљева и општине Осечина и Служби интерне ревизије је измењен.

Усвојена је Одлука о додели беповратних средстава крајњим корисницима за спровођење мере замене постојећег енергента у индивидуалним ложиштима и прелазак на биомасу, онима који су поднели пријаве на Јавни позив за доделу бесповратних средсатава крајњим корисницима, с циљем смањења загађења ваздуха.

Председник Комисије за спровођење мера Виктор Мићић је рекао да је 272 домаћинства , вредности пројекта 62,5 милиона динара обухваћено овом одлуком, од чега је Министарство за заштиту животне средине определило 50, а Град 12,5 милиона динара.

„Ово није једини пројекат, већ само један део који се спроводи преко овог Министарства.  У претходном периоду је било на располагању 36 милиона, што је укупно скоро 100 милиона динара уложених средстава само за набавку котлова. То су озбиљна средства и озбиљан број домаћинстава који је напустио еколошки неприхватљиво грејање. Уз  ова два пројекта, више од 610 котлова се набавило преко Министарства за заштиту животне средине. Преко Министарства за рударство енергетику неколико година уназад смо заменили око 1000 котлова“, рекао је Виктор Мићић.

Чланови Градског већа су разматрали сет жалби грађана, као и давање сагласности на одлуке Комисије за утврђивање основа и висине накнаде штете настале услед уједа паса луталица.